W dzisiejszych czasach sklepy i drogerie oferują nam multum różnych preparatów do twarzy – szczególnie kremów. Panuje powszechne przekonanie, że aby dobrze dbać o cerę, trzeba stosować najlepsze i najdroższe kremy, szczególnie takie, które znane i lubiane aktorki reklamują w telewizji. Przecież coś, czego używa popularna Pani X, musi być dobre i prestiżowe… Jak się okazuje niekoniecznie jest to prawda i nie wszystko złoto, co się świeci. Przekonałam się o tym sama i zapewne nie tylko ja.
Niewiele osób dostrzega niesamowite właściwości olejków. Wielu ludzi uważa, że nie nadają się one do twarzy – przecież są tłuste, na pewno przetłuszczają skórę, kremy są bardziej popularne… Błąd! Tak naprawdę mają one wspaniałe właściwości odżywcze, nawilżające i regenerujące, a co najważniejsze – mają w sobie zdecydowanie mniej chemii niż kremy i inne specyfiki do skóry. Wśród olejków znaleźć możemy prawdziwą perełkę – olejek jojoba – cudowne panaceum dla skóry i twarzy. Dla kogo ten olej jest dobry? Odpowiedź może być zaskakująco prosta – dla każdego!

OLEJEK JOJOBA – UNIWERSALNY OLEJ ROŚLINY

Olejek jojoba, pozyskiwany z nasion zawsze zielonego krzewu Simmondsia Chinensis, jest bezzapachowy i ma lekko złoty kolor. Ciekawostką jest to, że zaliczamy go do grupy płynnych wosków. Swoją strukturą bardzo przypomina sebum, które wytwarzane jest przez naszą skórę, co wpływa na jego szybkie wchłanianie. Z tego też powodu nadaje się on do każdego rodzaju cery – zarówno cery tłustej, jak i suchej. Interesujące jest to, że Indianie wykorzystywali właściwości olejku jojoba jako niezastąpiony środek na poparzenia słoneczne, rany i siniaki.
Olejek łatwo rozprowadza się na twarzy, szybko się wchłania i działa niezwykle regenerująco i odżywczo. Skład oleju jojoba to przede wszystkim nasycone i nienasycone alkohole oraz kwasy tłuszczowe. Posiada sporo witaminy A, E i F, a co istotne nie zatyka porów! W jego składzie znajduje się również skwalen, który występuje naturalnie w naszej skórze. Oczywiście olejek stosować można również na całe ciało, włosy czy też paznokcie – dzięki swoim cudownym właściwościom ma szereg zastosowań! Ciekawe jest też to, że pomaga w redukowaniu cellulitu – może to być pomocne dla wielu Pań, które zmagają się z tym problemem.

OLEJEK JOJOBA – POKOCHA GO CERA TŁUSTA I MIESZANA

Olejek jojoba, zwany płynnym złotem, ma wiele cudownych właściwości. W jaki sposób współdziała on z cerą tłustą i mieszaną? Nie ukrywajmy – wiele kobiet myśli – cerę tłustą olejek jeszcze bardziej natłuści, zatka pory, a istnieją przecież tak popularne kremy do cery tłustej i mieszanej… Nieprawda! Pora zmienić to mylne przekonanie. Jako posiadaczka takiej cery, sama coś o tym wiem.
Olej jojoba bardzo szybko się wchłania, więc nie pozostawia na twarzy tłustego filtru. Dzięki swojej strukturze zbliżonej do ludzkiego sebum – bardzo dobrze współdziała on z cerą i ma zbawienny wpływ na trądzik i wypryski na twarzy. Tak naprawdę skutecznie pomaga w walce z tą zmorą zwaną trądzikiem i zmniejsza produkcję sebum, które zapycha pory. Ma działanie przeciwbakteryjne i nawilżające, a przecież nie tylko cera sucha potrzebuje kompleksowego nawilżenia.

OLEJEK JOJOBA – AHOJ, SUCHA CERO!

Olejek jojoba to prawdziwe lekarstwo dla cery suchej. Nawilża ją dogłębnie, regeneruje i odżywia, doskonale uszczelnia skórę przed utratą wilgoci oraz skutecznie chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Olejek jojoba z powodzeniem likwiduje suche skórki i wspaniale natłuszcza cerę. Potrafi łatwo przenikać w głąb skóry, uzupełnia niedobory lipidowe, me lekką konsystencję i skutecznie walczy z wolnymi rodnikami.

OLEJEK JOJOBA NIE TYLKO JAKO LEKARSTWO DLA CERY – CIEKAWOSTKI DLA DOCIEKLIWYCH

  • Olej jojoba jest odporny na utlenianie i ciepło. Można podgrzewać go do temperatury 300 stopni Celsjusza, a jego właściwości pozostaną niezmienne.
  • Krzewy, z których pozyskuje się olej jojoba, wydają owoce dopiero po mniej więcej dwóch latach, a i wtedy jest ich dość mało. Dlatego też jojoba nie jest najtańszym olejem, ale nie trzeba się obawiać ceny, która zwala z nóg – nie jest też najdroższy.
  • Olej jojoba znany jest ze swojej wręcz idealnej czystości, nie zawiera pestycydów i innych substancji trujących – głównie dlatego, że rośnie z dala od cywilizacji, na terenach pustynnych.
  • Krzewy, z których się go pozyskuje, żyją około 200 lat – jak widać, są niebywale trwałe i odporne na różne czynniki.
  • Olej jojoba tężeje w temperaturze poniżej 8 stopni C.
  • Oprócz wspaniałych właściwości olejku do twarzy, ma on wiele innych zastosowań. Wcierać go można w całe ciało – zapobiega powstawaniu rozstępów, jest świetny do olejowania włosów, pomaga w walce z łuszczycą, jest idealny do wzmocnienia paznokci, jest również dobrym dodatkiem do kremów i balsamów, może być także stosowany do demakijażu.
  • Olej jojoba nie posiada konkretnej daty ważności, ponieważ nie jełczeje, można przechowywać go nawet 25 lat.

CEL UŚWIĘCA ŚRODKI

Kobiety marzą o tym, aby mieć piękną i jędrną skórę. Szukają wspaniałego środka, który pomoże im zachować młodość na zawsze. Wiecznie młodym niestety nikt nie będzie, a jeśli ktoś taki środek na wieczną młodość jednak posiada – może się ze mną podzielić!
Niestety są to marzenia, ale każdy z nas może postarać się o to, aby wyglądać dobrze, zdrowo i cieszyć się piękną i zadbaną cerą. Nic tak dobrze nie pomaga, jak natura, a naturalne, prawdziwe i czyste olejki do twarzy, naprawdę mogą mieć zbawienny wpływ. Olejek jojoba jest taką perełką, która może pomóc w zachowaniu promiennej i zdrowej cery. Wcierany w lekko wilgotną skórę przynajmniej raz dziennie może zdziałać cuda. Chociaż nie na każdego może mieć taki sam wpływ, warto spróbować i przekonać się, czy jest to właśnie to, czego szukało się do pielęgnacji cery. Może to jest ten środek, który pomoże przynajmniej w części zachować upragnioną i wieczną młodość?
Źródła: wiedza własna.
Zobacz też:

7 naturalnych sposobów na wypadające włosy

Jak rozpoznać naturalny kosmetyk?